XVI Dolnośląskie Święto Pieroga i Dożynki Gminy Czarny Bór

Słoneczna pogoda, tłumy uczestników, kolorowe stoiska ze swojskim jadłem, tradycje dożynkowe oraz przepyszne pierogi wypełnione nadzieniem o wyszukanych smakach towarzyszyły obchodom XVI Dolnośląskiego Święta Pieroga i Dożynek Gminnych w Czarnym Borze.

Uroczystą Mszę Św. rozpoczął wielobarwny korowód, który ruszył z ulicy Słonecznej, by przejść dookoła płyty stadionu sportowego w Czarnym Borze. Uczestniczyli w nim parlamentarzyści, samorządowcy, władze gminy, Starości Dożynek, przedstawiciele sołectw, klubów sportowych oraz organizacji pozarządowych, w tym zespołów ludowych oraz klubów seniora, a także młodzież i dzieci oraz mieszkańcy gminy i przybyli goście.
Uroczysta Eucharystia w intencji rolników za zebrane plony przy oprawie Kapeli Góralskiej Janicki została odprawiona przez proboszczów Parafii w Czarnym Borze i Witkowie – ks. Ryszarda Pitę i ks. Piotra Sałagę.

Po Liturgii rozpoczął się obrzęd Misterium Chleba, podczas którego Starości Dożynek – Maria i Bolesław Kalisz wręczyli gospodarzowi dożynek – Adamowi Góreckiemu, wójtowi gminy bochen chleba upieczony z tegorocznych plonów. Gospodarz zapewniając, że będzie dzielił bochen sprawiedliwie rozdał go symbolicznie zgromadzonym uczestnikom uroczystości.

1 września był również okazją do upamiętnienia poległych podczas II Wojny Światowej z okazji 80. Rocznicy rozpoczęcia walk, co uczczono minutą ciszy, a wcześniej odśpiewano hymn narodowy.
Następnie rozpoczęła się rywalizacja w konkursach na Najpiękniejszy Wieniec, Najsmaczniejsze Pierogi i Najładniejsze Stoisko.

Wyniki przedstawiają się następująco

Najpiękniejszy Wieniec Dożynkowy:
I miejsce – Sołectwo Borówno
II miejsce – Sołectwo Czarny Bór
III miejsce – Sołectwo Jaczków

Najładniejsze Stoisko:
I miejsce – Sołectwo Borówno
II miejsce – Sołectwo Jaczków
III miejsce – Sołectwo Grzędy i Grzędy Górne

W rywalizacji na Najsmaczniejsze Pierogi
W kategorii Kucharze Profesjonaliści podium wyglądało następująco:

I miejsce – Pierogowa Chata z Wałbrzycha za Pierogi Tutti-Frutti
II miejsce – Zakład Gastronomiczny Stołówka Elżbieta Makuch z Czarnego Boru za Pierogi Jesienne
III miejsce – Soczyste Pieczyste ze Starych Bogaczowic za Pierogi Japońskie

W kategorii Instytucje i Organizacje wyróżniono następujących laureatów:
I miejsce – Przedszkole w Czarnym Borze za Pierogi owocowe z mascarpone
II miejsce – UKN Melafir Czarny Bór za Pierogi na Wieży
III miejsce – Rada Rodziców przy Szkole Podstawowej w Czarnym Borze za Pierogi ruskie z bazylią

W kategorii Ekipy Amatorskie lista laureatów przedstawia się następująco:
I miejsce – Malwina Lutkiewicz za Pierożki serowo-malinowe
II miejsce – Barbara Wojtarowicz za Pierogi z mięsem
III miejsce – Danuta Pogwizd za Pierożki szpinakowe

Do laureatów we wszystkich konkursach powędrowały atrakcyjne nagrody rzeczowe i bony upominkowe ufundowane przez Gminę Czarny Bór oraz Fundację Agencji Rozwoju Przemysłu.

Zwycięzcom gratulujemy i już dziś zapraszamy na kolejną edycję Dolnośląskiego Święta Pieroga i Dożynki Gminne za rok.

Foto/info: Gmina Czarny Bór

Share

Zobacz inne

Leave a Comment